• RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

27 Mayıs 2014 Salı

Photoshop Gezinme Araçları



3D Object Rotate (K) : 3 Boyutlu Döndürme

3D Object Roll : 3 Boyutlu Yuvarlama

3D Object Pan : 3 Boyutlu Yatay Kaydırma

3D Object Slide : 3 Boyutlu Kaydırma

3D Object Scale : 3 Boyutlu Ölçekleme

 3D Rotate Camera : 3 Boyutlu Yörüngeye Oturtma

3D Roll Camera : 3 Boyutlu Yuvarlama Görüntüleme

3D Pan Camera : 3 Boyutlu Yatay Kaydırma Görüntüleme

3D Walk Camera : 3 Boyutlu Yüyürüş Görüntüleme

3D Zoom Camera : 3 Boyutlu Yakınlaştırma Görüntüleme

 Hand Tool (H): El

Rotate View (R):  Görünümü Döndür


Zoom (Z) : yakınlaştırma = belirlediğiniz alanları üzerine gelerek tıkladığınızda o alanı yakınlaştırır. Uzaklaştırmak istediğinizde aynı işlemi alt tuşuna basarak yapabilirsiniz. 

26 Mayıs 2014 Pazartesi

Photoshop Çizim Araçları



Pen tool (P) : kalem : bağlantı noktaları kullanarak esnek çizim yapmayı sağlar. Araca ait üst menüden içi boş, içi dolu çizimler yapılabileceği gibi, freeform pen tool aracının kısa yolunu da bulabilirsiniz. Ayrıca hazır şekiller dışında magnetic (yapışma) özelliğini işaretleyerek çalışma alanındaki renk ayrım alanından çizim yapabilirsiniz.

Freeform pen tool : serbest biçim kalemi = serbest çizim yapmanıza olanak sağlar. Bunun dışında pen tool aracı ile yapmış olduğunuz çizimlere bağlantı noktası ekler ve var olan bağlantı noktasını kaldırır.

Add anchor point tool : bağlantı noktası ekler: çizimlere bağlantı noktası ekler, ekli olan bağlantı noktalarını düzenlemeye yardımcı olur.

Delete anchor poind tool : bağlantı noktası kaldırma : çizimlerde ekli olan bağlantı noktalarını kaldırır.

Convert point tool : noktayı dönüştürme = bağlantı noktasını yönetmeye yardımcı olur, bağlantı noktasına tıkladığınızda bağlantı noktası çubuğu  tek parça olarak yönetir, bağlantı çubuğunun bir ucunu tuttuğunuzda yalnızda o parçayı yönetir.

Path selection tool (A): yol seçimi = çizim aracına ait noktaları bütün olarak seçer.

Dicent selection tool : doğrudan seçim = çizim aracına ait noktalara tek tek müdahale etme olanağı sağlar.

Rectangle tool (U) : dikdörtgen =  araca ait üst menüden içi dolu veya boş çizim yapma imkanı sunar. 
Yaptığınız çizime sağ tıkladığınızda açılan menüden make selection seçeneği ile çiziminizi seçim aracına çevirirsiniz.

Rounded rectangle tool : yuvarlak köşeli dikdörtgen =  rectangle tool aracı ile aynı özelliklere sahiptir. 
Bunların dışında yine araca ait üst menüden Radius seçeneği ile kenar ovalliğini ayarlayabilirsiniz.

Ellipse tool : elips  = rectangle tool aracı ile aynı özelliklere sahiptir.

Polygon tool : çokgen = rectangle tool aracı ile aynı özelliklere sahiptir. Bunların dışında araca ait üst menüden sides ile çokgen kenar sayısını ayarlayabilirsiniz.

Line tool : çizgi = rentangle tool aracı ile aynı özelliklere sahiptir. Bunların dışında araca ait üst menüden weight seçeneği ile çizginin genişliğini ayarlabilirsiniz.

Custom shape tool : özel şekil = araca ait üst menüden çeklin içi dolu veya boş seçeneğini seçebileceğiniz gibi shape seçeneği ile hazır şekil seçeneklerine ulaşabilirsiniz.

Photoshop Boyama Araçları




Brush tool = fırça = üzerinden geçtiğiniz alanı seçili olan renge boyar.

Pencil tool = kurşun kalem = üzerinden geçtiğiniz alanı seçili olan renge keskin kenarlı boyar.

Color replacement tool : Renk değiştirme aracı = seçili rengi yeni bir renkle değiştirir.

Mixer brush tool : Karıştırıcı fırça = tuval renklerini karıştırma ve boya ıslaklığını değiştirme gibi gerçekçi boyama tekniklerini taklit eder.

History brush : geçmişe dönme fırçası = bir resimde yapmış olduğunuz tüm değişiklikleri silerek ilk haline getirir. Bunu üzerinden geçtiğiniz alanlara uygulayarak yapar.

Art history brush tool : resim geçmişe dönme fırçası = bir resimde yapmış olduğunuz tüm değişiklikleri silerek ilk haline stil atayarak boyar. Bunu üzerinden geçtiğiniz alanlara uygulayarak yapar.

Gradient tool (G):  degrade = seçmiş olduğunuz alana degrade uygular. Uygulayacağınız degradenin özelliğini araca ait üst menüden ayarlayabilirsiniz. Bu özellikler arasında tek taraflı degrade, oval degrade, opacity ayarları gibi bir çok özellik bulunmaktadır.

Paint bucket tool : boya kovası =  eyedropper tool aracı veya renk paletinden seçmiş olduğunuz rengi belirlediğiniz alana döker.  Araca ait üst menüden tolerance ayarları ile boyama alanının renk toleransını ayarlayabilirsiniz.

Photoshop Rötuş Araçları



Spot healing brush tool (J) : nokta düzenleme fırçası = referans noktası belirtmeden otomatik analiz yoluyla düzenleme yapar.

 Healing brush tool : Düzenleme fırçası = düzenleme yapmak istediğiniz alan için Alt tuşu ile doku seçimi yapmanıza olanak sağlar.

Patch tool: yama = düzenlemek istediğiniz alanın etrafından seçim yaptıktan sonra seçmek istediğiniz dokunun üzerine taşımanız gerekmektedir.

Red eye tool : kırmızı tool = gözdeki kırmızı kırmızı rengi alır.

Clone stamp tool (S): klonlama damga = alt ile seçtiğiniz referans noktasını üzerinden geçtiğiniz alana klonlar, üst menüden Aligned Sample  işaretli olduğunda referans noktanız klonlama alanınıza göre değişir, işaretli olmadığı durumda ise alt tuşu ile yeniden referans  noktası seçinceye kadar aynı referans noktasını baz alır.

Pattern stamp tool : desen damgası = seçmiş olduğunuz pattern (desen) klonlama yapar.

Eraser tool (E ) : silgi = seçtiğiniz alanları silme imkanı verir.  silgiye ait üst menüden brush ve pencil (yuvarlak), block (kare) seçenekleriyle silgi şekli seçebilrisiniz.

Background eraser tool  : arka plan silgisi = resmin arkaplanında bulunan daha az karmaşık zemini siler.

Magic eraser tool : sihirli silgi = magic wand aracıyla aynı özelliklere sahiptir aralarındaki tek fark magic eraser tool seçtiği alanı aynı zamanda siler.

Blur tool : bulanıklaştırma = seçtiğiniz alanı bulanıklaştırır. Araca ait üst menüden Strength seçeneği ile bulanıklığın keskinliğini ayarlayabilirsiniz.

Sharpen tool : keskinleştirme = seçtiğiniz alanın daha keskin görünmesini sağlar. Araca ait üst menüden strength seçeneği ile keskinliğini ayarlayabilirsiniz.

Smudge tool : leke = üzerine geldiğiniz alanı kaydırır. Araca ait üst menüden Finger painling seçeneğini işaretlerseniz seçmiş olduğunuz rengi kaydırma yaptığınız alanı boyayarak iter.

Dodge tool (O) : soldurma = seçmiş olduğunuz alanın rengini açar.

Brun tool : yakma = seçmiş olduğunuz alanın rengini koyulaştırır.

Sponge : sünger = seçmiş olduğunuz alanın koyu renklerini siyaha açık renklerini beyaza yakın bir renge dönüştürür.


Photoshop Ölçüm Araçları



Color sampler tool : renk örnekleyici = seçmiş olduğunuz dört rengin cmyk ve rgb kodlarını info penceresinde görüntüler.

Ruler tool : cetvel = seçmiş olduğunuz iki nokta arasındaki mesafeyi verir. verilen mesafe ölçüsünü sol üst bölümde araca ait açılan menüde W: genişlik ve H:uzunluk alanından görebilirsiniz.

Notes tool : not = çalışma sayfasında istediğiniz noktaya açıklama eklemenize imkan tanır. Notes aracını not eklemek istediğiniz noktaya tıkladığınızda, metin girmeniz için sağ menüde notes penceresini açar.  Buradan eklemek istediğiniz notu girebilirsiniz.

Count tool : sayma = çalışma alanındaki objeleri otomatik sayı vererek saymanıza imkan tanır.

Photoshop Kırpma ve Dilimleme Araçları




Crop tool (C) : kırpma = seçtiğiniz alanın üzerine çift tıkladığınızda, seçtiğiniz alan dışındaki alanları keserek, size seçtiğiniz alanı kadar çalışma sayfası sunar.

Slice tool ve slice select tool : bu araçlar web tasarım alanında yapılan tasarımları parçalara ayırmaya yarar. Bu konuyla alakalı ayrı bir konu anlatımı daha sonra yapılacaktır.

Eyedropper tool (I) : damlalık = çalışma alanında bulunan objelerden renk seçme imkanı sağlar.

23 Mayıs 2014 Cuma

Photoshop Seçim Araçları



Taşıma (V):  Move Tool = objeleri taşımaya yardımcı olur. Move tool aracını ilk açtığınızda sol üst kısımda araca ait özellikler açılacaktır, burada bulunan seçenekler şayet seçili değil ise  Move tool aracı seçimi layer üzerinde yaptığınız seçimleri dikkate alarak seçim yapacaktır, üst menüden Auto-Select seçeneğini işaretlerseniz, çalışma sayfası üzerine gelip tıkladığınız objeyi seçer. Yine üst menüden Show Transform Controls seçeneğni seçerseniz transform aracını otomatik işleme alır ve seçtiğiniz tüm objelerde transform özelliklerini kullanmanıza imkan sağlar.

Rectangular marquee (M) : dikdörtgen işaretleme = seçim yapmak istediğiniz alanın etrafından çizerek seçim yapabileceğiniz gibi, seçtiğiniz alan için yeni bir layer açıp ctrl +back space veya alt +back space tuş kombinasyonu ile seçtiğiniz alana renk atayarak yeni bir obje haline dönüştürebilirsiniz.

Elliptical marquee (M) : oval işaretleme = rectangular marquee aracı ile aynı işlem ve özelliklere  sahiptir. Aradaki fark oval olmasıdır.

Single column marquee : tek sutun işaretleme = çalışma alanında dikey tek sütunu seçer, bu sütun 1px genişliğine ve çalışma sayfasının boyunda yer tutar. seçtiğiniz alan için yeni bir layer açıp ctrl +back space veya alt +back space tuş kombinasyonu ile seçtiğiniz alana renk atayarak yeni bir obje haline dönüştürebilirsiniz.

Single row marquee : tek satır işaretleme = çalışma alanında yatay tek sütun seçer, bu sütun 1px boyunda ve çalışma sayfasının eninde yer tutar. seçtiğiniz alan için yeni bir layer açıp ctrl +back space veya alt +back space tuş kombinasyonu ile seçtiğiniz alana renk atayarak yeni bir obje haline dönüştürebilirsiniz.

Lasso tool (L) : kement = seçmek istediğiniz objelerin etrafından çizerek seçim yapmanıza imkan sağlar.  seçtiğiniz alan için yeni bir layer açıp ctrl +back space veya alt +back space tuş kombinasyonu ile seçtiğiniz alana renk atayarak yeni bir obje haline dönüştürebilirsiniz.

Polygonal lasso tool : çokgen kement = seçmek istediğiniz alanın etrafından düz çizgiler ve köşeler ekleyerek seçim yapar.  seçtiğiniz alan için yeni bir layer açıp ctrl +back space veya alt +back space tuş kombinasyonu ile seçtiğiniz alana renk atayarak yeni bir obje haline dönüştürebilirsiniz.

Magnetic lasso tool : manyetik kement = seçeceğiniz alanda, belirli bir renk etrafından mıknatıs özelliği varmış gibi yapışarak seçim yapmanıza imkan sağlar. seçtiğiniz alan için yeni bir layer açıp ctrl +back space veya alt +back space tuş kombinasyonu ile seçtiğiniz alana renk atayarak yeni bir obje haline dönüştürebilirsiniz.

Magic wand tool (W) : sihirli değnek = renk olarak seçim yapar. Magic wand tool aracını seçtiğinizde sol üstte açılan araç menüsünden Tolerance oranını ayarlayarak tıkladığınız renge en yakın renkleri seçme oranını ayarlayabilirsiniz. Yine üst menüden Sample All Layers seçeneğini işaretleyerek çalışma sayfanızda birbirinden bağımsız yerlerde ve farklı layerlerde bulunan renkleri de sadece bir tanesini tıklayarak toplu seçmenize imkan tanır.

Quick selection tool :  magic wand tool aracı ile aynı özelliklere sahiptir, iki araç arasındaki fark magic wand tool tıklayarak, Quick selection tool sürükleyerek seçer.


21 Mayıs 2014 Çarşamba

Illustrator Yazım Araçları



Type tool  (T) : yazım =  metin alanı açarak ve tıklayarak  yazma imkanı verir. Metin alanı açarak girilen yazıları pt değeri vererek büyütme ve küçültme imkanı sağlar, tıklayarak yazdığınız metinlerde yazıyı metin kutusunun kenarından çekerek büyütüp küçültme imkanı sağlar.

Area type tool  : alan metni = oluşturduğunuz objenin içerisine yatay olarak metin girmenize imkan  sağlar.

Type on a path tool : yola yazma = oluşturduğunuz objenin kenar çizgisine yatay olarak metin yazmaya imkan sağlar.

Vertical  type tool : dikeyde yazma = metin alanı alarak veya tıklayarak açtığımız alana dikey olarak yazı yazmaya imkan sağlar.

Vertical area type : dikey alan metni = oluşturdunuz objenin içerisine dikey olarak metin girmenize imkan sağlar.

Vertical type on a path tool : dikey yola yazma = oluşturduğunuz objenin kenar çizgisine dikey olarak metin yazmaya imkan sağlar.

Illutrator Çizim Araçları Devamı




Elipse (L) : elips : daire çizmenize olanak sağlar. Daha sonra çizdiğiniz daire ile ilgili düzenleme yapmak için direct selection tool aracından yararlanabilirsiniz. Ölçülü daire çizebileceğiniz menüye ulaşmak için elipse aracı ile çalışma alanına bir defa tıklamanız yeterli.

Polygon : çokgen = alabileceği değerler en az 3 en fazla 1000 dir. Çizdiğiniz çokgen ile ilgili düzenleme yapmak için direct selection tool aracından yararlanabilirsiniz. Çokgene ait köşe sayısını önceden girebileceğiniz menüye ulaşmak için polygon aracıyla çalışma sayfasına bir kere tıklamanız yeterlidir.

Star: yıldız = alabileceği değerler en az 3 en fazla 1000 dir. Çizdiğiniz star ile ilgili düzenleme yapmak için direct selection tool aracından yararlanabilirsiniz. Star objesine ait köşe sayısını önceden girebileceğiniz menüye ulaşmak için star aracı ile çalışma bir defa tıklamanız yeterli.

Flare tool : mercek parlama = flare tool options aracına ait özelliklere ulaşmak için flare tool options aracıyla çalışma alanına bir defa tıklamanız yeterli.
Paintbrush : kurşun kalem : vektörel çizim yapma imkanı sağlar. Vektörel düzenleme araçları ile düzenleme yapma imkanı sağlar.

Pencil  tool (N) : kurşun kalem = vektörel çizim yapma imkanı sağlar. Yaptığımız çizime brushes özelliği atama imkanı sağlar.  Pencil tool menüsünün diğer özelliklerine ulaşmak için çalışma sayfasına pencil tool aracı ile bir kere tıklamanız yeterli.

Smooth tool : düzgünleştirme = vektörel çizimlerin keskin hatlarını daha oval özellik atamak için kullanılır, ovalliğin ölçüsünü ayarlayabileceğiniz menüye ulaşmak için smooth tool aracıyla çalışma sayfasına bir defa tıklamanız yeterli.

Path eraser tool : yol silme = vektörel çizimlerin üzerinden geçtiğiniz alanları silmenizi sağlar.

Perspective grid (shift + p): perspektif ızgarası  = perspektif çizim yapmanıza olanak sağlar. Çalışma sayfanıza eklediğiniz perspective grid referans olarak kullanılır. Üç ayrı prespektif çizim olanağı sağlar,  Left grid (sol perspektif), right grid (sağ perspektif)  ve horizontal grid (yatay perspective) bu özelliklere ulaşabilmek için çalışma sayfanıza eklediğiniz perspective grid aracınızın sol üst köşesinde bulunan küp simgesinden yararlanabilirsiniz. Küp şeklinde bulunan üç yüzeyden kullanmak istediğiniz özelliğe ait yüzeye tıklayarak ulaşabilirsiniz. Perspective grid sayfasında normal çizim yapmak istediğimizde sol üstteki küp şeklinin dışında kalan yuvarlağa tıklamanız yeterli.

Illutrator Çizim Araçları



Pen tool (p) : kalem = vektörel çizim yapar.

Add anchor paint tool (+): bağlantı noktası ekleme = vektör çizime bağlantı noktası ekler.

Delete anchor paint tool (-) : bağlantı noktası silme = vektör çizimden bağlantı noktası çıkartır.

Convert anchor point tool (shirt + Q): bağlantı noktası dönüştürme = bağlantı noktasındaki çubukları 
birbirinden bağımsız olarak kullanma imkanı sağlar.

Line segment tool (\): çizgi : tek düz çizgi çizer, çizgi boyunu ve yönünü ayarlamak için  line segment tool aracıyla çalışma alanına bir kez tıklamanız yeterli, açılır menüden bu işlemleri yapabilirsiniz.

Arc tool : yay aracı = çeyrek daire çizgisi çizer, çizgiyi dışarıdan tamamlama özelliği bulunmaktadır. Arc tool aracına ait özelliklere ulaşmak için çalışma alanına bir defa tıklamanız yeterli.

Spiral tool: spiral çizim yapar, spiral sayısını artırıp azaltma ve spiral yönünü belirleme imkanı verir, bu özelliklere ait menüye ulaşmak için spiral tool aracı ile çalışma alanına bir defa tıklamanız yeterli.

Rectanglular grid tool: dikdörtgen ızgara : eşit orantıda tablo oluşturur. Tablonun satır ve sütunlarının eşit olmayan aralığını daha sonra Direct selection tool (A) aracı ile tek tek ayarlayabilirsiniz. Tablo satır ve sütun sayısını  ayrıca sütun ve satır aralığını sağa – sola ve yukarı – aşağı yakınlık ayarı bulunmaktadır. Bu özelliklere ait menüye ulaşmak için renctanglular grid tool aracı ile çalışma alanına bir defa tıklamanız yeterli.

Polar grid tool: yuvarlak ızgara = eşit oranda yuvarlak tablo oluşturur. İç içe ve yan yana eşit aralıkta yuvarlak ızgara oluşturur.  Izgaranın aralıklarını ayarlayabilirsiniz, bu özelliklere ait menüye ulaşmak için polar grid tool aracı ile çalışma alanına bir defa tıklamanız yeterlidir.

Rectangle tool (M) : dikdörtgen = bu araçla dikdörtgen ve kare çizebilirsiniz. Çizdiğiniz objeyi daha sonra ölçülendirebileceğiniz gibi oluşturmadan önce de ölçü girebilirsiniz. Oluşturmadan önce ölçü vermek için rectangle tool aracı ile çalışma sayfanıza bir defa tıklamanız yeterlidir.

Rounded rectangle : yuvarlak köşeli dikdörtgen = dikdörtgen aracından farkı olarak köşelere ovallik verilebilir. Köşelerin ovalliği daha sonra Direct selection tool aracıyla ayarlanabileceği gibi çalışma oluşturulmadan öncede ovallik ölçüsü girme imkanı vermektedir, bu özelliğe ait menüye ulaşmak  için rounded rectangle aracı ile çalışma sayfasına tıklamanız yeterlidir.

Illustrator Seçim Araçları



Selection tool (V): seçim aracı  = objeleri seçme ve taşıma işlemi yapar.

Direct selection tool (A): doğrudan seçim aracı = objeleri seçme, taşıma, bağlantı noktalarına müdahale etme işlemi yapar, bu işlemleri grup içerisindeki objelere grubu bozmadan da uygular.

Group selection tool : grup seçim aracı = objeleri seçme, taşıma işlemi yapar, bu işlemleri grup içerisindeki objelere de grubu bozmadan uygular.

Magic wand tool (Y): sihirli değnek = çalışma alanındaki bir objeyi seçtiğinizde, objeyle aynı renge sahip tüm objeleri de otomatik seçmiş olur.

 Lasso tool (Q) : kement = karmaşık çalışmalarda belli bir kısmı seçmek istediğimizde daha çok işimize yarayabilecek seçim aracıdır. Seçmek istediğimiz alanın etrafından geçerek seçim yapılır.

Artboard tool (shift + Q): çalışma yüzeyi  = çalışma alanı ile ilgili düzenleme yapmayı sağlar, sayfanın ölçülerini ve konumunu değiştirme, yatay veya dikey olarak ayarlama ayrıca yeni sayfa ekleme gibi ayarlar buradan yapılır.

15 Mayıs 2014 Perşembe

CSS Link Özellikleri


Link Özellikleri: a:link = ziyaret edilmemiş, a:vidited = ziyaret edilmiş, a:hover = üzerine gelince, a:active = tıklandığında.

a:link {color:#bf0000;}     
a:visited {color:#5fbf00;} 
a:hover {color:#005fbf;} 
a:active {color:#bf00bf;} 

çalışmalara ait örnek link:

link dekorasyon: linklerin altı çizgili olarak gelir bunları kaldırmak için kullanılır.

a:link {text-decoration:none;}
a:visited {text-decoration:none;}
a:hover {text-decoration:none;}
a:active {text-decoration:none;}

çalışmalara ait örnek link:

Arkaplan Rengi: linklerin arkasına renk atar.

a:link {background-color:#bf0000;}
a:visited {background-color:#5fbf00;}
a:hover {background-color:#005fbf;}
a:active {background-color:#bf00bf;}

çalışmalara ait örnek link:

CSS Font Özellikleri


  Font Ailesi:  seçtiğimiz fontu atamak için kullanılır.

.metin {font-family:"Times New Roman", Times, serif;}

Yazı Stili: yazıya seçtiğimiz stili atamak için kullanılır, normal, italik, oblique, initial ve inherit alabileceği değerlerdir.

.normal{font-style:normal;}
.italik{font-style:italic;}

Yazı Tipi Boyutu: yazıyı istediğimiz boyutta verir. %, px ve em şeklinde atamalar yapılır. 1em = 16px dir.
Bunların dışında alabileceği değerler: smal, x-small, xx-small, medium, large, x-large, xx-large, smaller, larger, initial.

h1 {font-size:40px;}
h2 {font-size:0,5em;}
h3  {font-size:100%;}

Font Kalınlığı: font kalınlığını ayarlar. Alabileceği değerler normal, lighter, bold, bolder, ibitial, inherit, 100 ile 900 arasıdır.

h4 {font-weight:normal;}
h5 {font-weight:lighter;}
h6 {font-weight:bold;}
p {font-weight:900;}

Küçük – Büyük Harf : alabileceği değerler normal, small-caps, initial, inherit.

.deneme {font-variant:small-caps;}

Aynı Anda Tüm Özellikleri Kullanma

.hepsi { font:italic bold 12px arial, serif; } 

CSS Metin (text) Özellikleri




Metin Rengi:  body tüm sayfadaki yazı rengini belirler, şayet sayfa içerisinde belirli kısımlardaki metinlere farklı renk atamak istiyorsak, metnin geçtiği etikete yeniden renk atanmalıdır, böylelikle body etiketinden bağımsız renk alır.

body {color:blue;}
h1 {color:#00ff00;}
.renk {color:rgb(255,0,0);}
#yenirenk {color:#fff;}

Metin Hızalama: center; ortalar, right; sağa yaslar, left;sola yaslar, justiry: her iki yana yaslar.

h2 {text-align:center;}
p {text-align:left;}
.hizala {text-align:right;}
#yenihizala {text-align:justify;}

Metin Dekorasyon: overline;üst kısmı çizgili, line-through;orta kısmı çizili, underline;alt kısmı çizili.

h3 {text-decoration:overline;}
h4 {text-decoration:line-through;}
h5 {text-decoration:underline;}

Metin Dönüştürme: Uppercase;atandığı etiketteki bütün karakterleri büyük harfe çevirir, Lowercase:atandı etiketteki bütün karakterleri küçük harfe çevirir,Copitalize;atandığı etiketteki bütün karakterlerin ilk harflerini büyük harfe çevirir.

.buyut {text-transform:uppercase;}
.kucult {text-transform:lowercase;}
#basharfbuyut {text-transform:capitalize;}


çalışmalara ait örnek link:

Metin Girintileme: metnin ilk satırına ne kadar girinti olacağını belirler.

.girinti {text-indent:50px;}

Dikeyde Hizalama: text-top; bulunduğu satırda üst bilgi şeklinde, text-bottom;bulunduğu satırda  alt bilgi şeklinde hızalalar.

.ust {vertical-align:text-top;}
.alt {vertical-align:text-bottom;}

Yatayda Hizalama: ltr ile sola ve rtl ile sağa hizalar.

.dikey {direction:ltr;}

Metne Gölge Verme: metne gölge verir.

h2 {text-shadow:3px 3px #000000;}

Letter-spacing:karakterler arası boşluğu belirler

h1 {letter-spacing:2px;}

line-height: satırlar arası boşluğu belirler

p {line-height:200%;}

word-spacing: kelimeler arası boşluğu belirler

h3{ word-spacing:30px;}

white-space:nowrap; metnin alt satıra geçmesini engeller, tek satır olarak gösterir.

h4 {white-space:nowrap;}

çalışmalara ait örnek link:

10 Mayıs 2014 Cumartesi

Jquery Karatma (fade) Metodu



Gizli Elemanları Gösterir: ilk fadeIn( ) anında, fadeIn ("slow") yavaş, fadeIn (4000) milisaniyede gösterir.

$("button").click(function(){
  $("#div1").fadeIn();
  $("#div2").fadeIn("slow");
  $("#div3").fadeIn(3000);
});

çalışmalara ait örnek link:

Görünen Elemanları Gizler : fadeOut( ) anında, fadeOut("slow") yavaş, fadeIn (4000) milisaniyede gizler.

$("button").click(function(){
  $("#div1").fadeOut();
  $("#div2").fadeOut("slow");
  $("#div3").fadeOut(3000);
});

çalışmalara ait örnek link:

Görünen Elemanları Gizler ve Gizli Elemanları Gösterir. FadeToggle( ) anında, fadeToggle("slow") yavaş, fadeToggle(4000) milisaniyede görünür veya gizler. FadeToggle elemanı her tıklama için gizler veya gösterir.

$("button").click(function(){
  $("#div1").fadeToggle();
  $("#div2").fadeToggle("slow");
  $("#div3").fadeToggle(3000);
});

çalışmalara ait örnek link:

Saydamlık Vererek Gizleme: fadeTo("slow", değer ) seçilen elemana saydamlık değeri verir alabileceği değer 0 ile 1 arasındadır. 0 atanan eleman tamamen görünmez, 1 atanan eleman saydamlık değeri almamış gibi davranır.

$("button").click(function(){
  $("#div1").fadeTo("slow",0.15);
  $("#div2").fadeTo("slow",0.4);
  $("#div3").fadeTo("slow",0.7);
});


çalışmalara ait örnek link:

Jquery Gizle (hide) ve Göster (show) Metodu



Gizleme: hide () atama yaptığınız elemanları gizler.
Gösterme: show () atama yaptığınız elemanları gösterir.

$("#hide").click(function(){
  $("p").hide();
});

$("#show").click(function(){
  $("p").show();
});

çalışmalara ait örnek link:

Süreli Gizleme ve gösterme : hide (1000) atama yaptığınız elemanları 1000 milisaniyede gizler. show (1000) atama yaptığınız elemanları 1000 milisaniyede gösterir.

$("#hide").click(function(){
  $("p").hide(1000);
});

$("#show").click(function(){
  $("p").show(1000);
});

çalışmalara ait örnek link:

Gizleme ve Gösterme: toggle ( ) atama yaptığınız elemanları her tıklamada gizler veya gösterir.

$("button").click(function(){
  $("p").toggle();
});

çalışmalara ait örnek link:

Süreli Gizleme ve Gösterme: toggle ( ) atama yaptığınız elemanları her tıklamada 2000 milisaniyede gizler veya gösterir.

$("button").click(function(){
  $("p").toggle(2000);
});


çalışmalara ait örnek link:

9 Mayıs 2014 Cuma

CSS Arkaplan (background) Özellikleri



Arka Plan Rengi Atama: sayfa arka planına renk atar.

body {background-color:#b0c4de;}

üç farklı şekilde değer ataması yapılabilir,

HEX değeri - "# ff0000" gibi
bir RGB değeri - "rgb (255,0,0)" gibi
Bir renk adı - "red" gibi

Arkaplan Resmi Atama: sayfa arka planına resim atar.

body {background-image:url("sayfa.gif");}

Arkaplanda Yatay ve Dikey Hizalama: bir resmin arka planda tekrarlanması, yalnızca yatay veya yalnızca dikey olarak sıralama yapmaya imkan tanır.

body
{
background-image:url("gradient.png");
background-repeat:repeat-x;
}


body
{
background-image:url("gradient.png");
background-repeat:repeat-y;
}


Arkaplan Resmini Bir Kere Ekler: sayfaya bir resmi sadece bir defa, döşeme yapmadan göstermesini sağlar.

body
{
background-image:url("arkaplan.png");
background-repeat:no-repeat;
}

Arkaplan Resmini Konumlandırma: sayfamıza eklediğimiz resmi, döşeme yapmadan belli bir konumda gösterir.

body
{
background-image:url("arkaplan.png");
background-repeat:no-repeat;
background-position:right top;
}

çalışmalara ait örnek link: 
 
Arkaplan da Renk ve Resmi Birlikte Kullanma:sayfa arka planına aynı ande renk verir ve resim ekler.

body {background:#ffffff url("arkaplan.png") no-repeat right top;}

CSS Stiller



Harici Stil Sayfası Oluşturma: harici oluşturulan css dosyasını link yolu ile sayfaya ekler.

<head>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="deneme.css">
</head>

Dahili Stil Oluşturma: <head> </head> arasına oluşturulan stiller yine aynı sayfa içerisinde <body></body> arasında oluşturulan html etiketlerinde kullanılır.

<head>
<style>
hr {color:sienna;}
p {margin-left:20px;}
body {background-image:url("images/background.gif");}
</style>
</head>

Satır İçi Stiller: sadece bir satıra atanan stildir, atandığı etikette geçerlidir.

<p style="color:sienna;margin-left:20px;">satır içi stil örneği</p>

Birden Fazla Yöntemle Stil Atama: ister harici, ister sayfa içi, isterseniz satır içi stil atamasını bir etikete aynı anda yapabilirsiniz, bütün atamaları uygulayacaktır.

CSS Seçiciler



Eleman Seçici : sadece seçilen etikete özellik atar.

P
{
text-align:center; color:red;
}

İd Seçici : html etiketine id niteliğini kullanır.

#deneme
{
text-align:center; color:red;
}

Sınıf Seçici: html etiketine sınıf niteliğini kullanır.

.center
{
text-align:center; color:red;
}

Seçici Gruplama : aynı tarz elemanlara genellik verir.

h1
{
text-align:center; color:red;
}

h2
{
text-align:center; color:red;
}

p
{
text-align:center; color:red;
}

veya

h1,h2,p
{
text-align:center; color:red;
}



örnek çalışma linki:
http://jsfiddle.net/YSc6m/embedded/result/

çalışmalara ait örnek link:

CorelDRAW Graphics Suite X7


ÖZELLİKLER


YENİ Yeniden tasarlanan, tam özelleştirilebilir arayüz
YENİ Gelişmiş arayüzler
YENİ Dolgu ve şeffaflık konusunda tam kontrol
YENİ Kolay yazıtipi önizlemesi ve gelişmiş karakter araçları
YENİ Özel efektler ve gelişmiş fotoğraf düzenleme
YENİ Hassas sayfa tasarımı ve çizim araçları
YENİ Yüksek çözünürlük ve çoklu ekran desteği
YENİ QR kod oluşturucu
YENİ Dahili İçerik Paylaşımı
YENİ Eğitim materyalleri ve uzman ipuçları
YENİ İlginç mobil uygulamalar

GELİŞTİRİLDİ Vektörel ve biteşlem desen dolgular
GELİŞTİRİLDİ Kolay renk harmonisi düzenleme
GELİŞTİRİLDİ Kolay, profesyonel web sitesi tasarımı
GELİŞTİRİLDİ En son dosya formatlarıyla uyumluluk
GELİŞTİRİLDİ Serbest telifli, kaliteli içerik

Gelişmiş OpenType desteği
Karmaşık betik desteği
Belge stilleri
Özel hazır Renk Harmonileri
Yaratıcı vektör şekillendirme araçları
Sayfa tasarımı araçları
Doğal 64-bir ve çoklu çekirdek desteği
Yeniden tasarlanan renk yönetimi motoru
Web grafiği araçları
Kolay biteşlemden vektöre dönüşüm
Dahili içerik yöneticisi

SİSTEM GEREKSİMLERİ

  • Microsoft Windows 8/8.1 (32-bit veya 64-bit sürümü), Windows 7 (32-bit veya 64-bit sürümü), son güncellemeleriyle
  • Intel Core 2 Duo veya AMD Athlon 64
  • 2 GB RAM
  • Sabit diskte 1 GB boş alan (içerikler olmadan yükleme için)
  • Fare, tablet veya dokunmatik tablet
  • 1280 x 768 ekran çözünürlüğü
  • DVD sürücüsü (kutu sürümünün yüklenmesi için)
  • Microsoft Internet Explorer 8 veya sonrası
  • Üyelik ve Abonelik hizmetleri, güncellemeleri yüklemek, Content Exchange, QR kod araçları ve ConceptShare gibi özelliklere erişmek için İnternet bağlantısı gerekiyor




Illustrator CC


ÖZELLİKLER

YENİ Canlı Köşeler
YENİ Yepyeni Kurşun Kalem Aracı
YENİ Yol parçasını yeniden şekillendirme
YENİ Typekit entegrasyonu
YENİ Windows 8 desteği
YENİ Özel araçlar paneli
YENİ Ayarları içe ve dışa aktarma
YENİ Müşterilerin talep ettiği zaman kazandıran özellikler
YENİ Perspektif çizim geliştirmeleri
YENİ SVG dışa aktarma güncellemeleri

Dokunmatik Yazım Aracı
Fırçalardaki görüntüler
Font arama
Çoklu dosya yerleştirme
CSS çıkarma
Renk Eşitleme
Alan ve nokta yazısı dönüştürme
Desen fırçaları için otomatik köşeler
Resimde Serbest Dönüştürme
Behance Entegrasyonu
Ayarları Eşitleme
Dosya paketleme
Gömülü görüntüleri çıkarma
Birden çok çalışma yüzeyi
Değişken genişliklerde konturlar
Görüntü İzleme
Mercury Performance System

SİSTEM GEREKSİMLERİ

Windows

  • Intel® Pentium® 4 veya AMD Athlon® 64 işlemci
  • Microsoft® Windows® 7 with Service Pack 1, Windows 8 veya Windows 8.1
  • 32 bit için 1 GB RAM (3 GB önerilir); 64 bit için 2 GB RAM (8 GB önerilir)
  • Yükleme için 2 GB kullanılabilir sabit disk alanı, yükleme sırasında ise ilave boş alan gerekir (çıkarılabilir flash depolama aygıtlarına yüklenemez)
  • 1024x768 ekran (1280x800 önerilir)
  • Gerekli yazılım etkinleştirme, üyelik doğrulama ve çevrimiçi hizmetlere erişim için Internet bağlantısı ve kayıt gereklidir.*
Mac OS
  • 64 bit destekli çok çekirdekli Intel işlemci
  • Mac OS X v10.6.8, v10.7, v10.8, veya v10.9
  • 2 GB RAM (8 GB önerilir)
  • Yükleme için 2 GB kullanılabilir sabit disk alanı, yükleme sırasında ise ilave boş alan gerekir (büyük-küçük harf duyarlı dosya sistemi kullanan disk bölümlerine veya çıkarılabilir flash depolama aygıtlarına yüklenemez)
  • 1024x768 ekran (1280x800 önerilir)
  • Gerekli yazılım etkinleştirme, üyelik doğrulama ve çevrimiçi hizmetlere erişim için Internet bağlantısı ve kayıt gereklidir.*
.



Photoshop CC

ÖZELLİKLER


YENİ Yeni Akıllı Netleştirme
YENİ Perspektif Çarpıtma
YENİ Gerçek zamanlı görüntü varlığı oluşturma
YENİ Bağlantılı Akıllı Nesneler
YENİ 3B baskı
YENİ Adobe Generator
YENİ Adobe Edge Reflow CC entegrasyonu
YENİ İş akışı geliştirmeleri
 YENİ Hızlı performans
YENİ Güçlü tasarım araçları

Camera Raw 8 ve katman desteği
Kamera Titreşimini Azaltma
Akıllı üst örnekleme
Sezgisel yol düzenleme
 Eklenen genişletilmiş özellikler
Behance Entegrasyonu
Genişletilmiş Akıllı Nesne desteği
Güçlü ve kullanımı kolay 3B efektler
Geliştirilmiş metin stilleri
Geliştirilmiş CSS desteği
Koşullu Eylemler
Yazı için sistem kenar yumuşatma özelliği
İçerik Duyarlı teknolojiler
Kullanımı kolay video oluşturma
Bulanıklaştırma Galerisi
Kullanımı kolay 3B araçlar ve DICOM desteği
Arka planda kaydetme ve otomatik kurtarma

SİSTEM GEREKSİMLERİ

Windows

  • Intel® Pentium® 4 veya AMD Athlon® 64 işlemci (2 GHz veya daha hızlı)
  • Windows 7 with Service Pack 1, Windows 8, veya Windows 8.1*
  • 1 GB RAM
  • Yükleme için 2,5 GB kullanılabilir sabit disk alanı, yükleme sırasında ise ilave boş alan gerekir (çıkarılabilir flash depolama aygıtlarına yüklenemez)
  • 1024x768 ekran (1280x800 önerilir) ile OpenGL® 2.0, 16 bit renk ve 512 MB VRAM (1 GB önerilir)*
  • Gerekli yazılım etkinleştirme, üyelik doğrulama ve çevrimiçi hizmetlere erişim için Internet bağlantısı ve kayıt gereklidir.†

Mac OS

  • 64 bit destekli çok çekirdekli Intel işlemci
  • Mac OS X v10.7, v10.8, veya v10.9
  • 1 GB RAM
  • Yükleme için 3,2 GB kullanılabilir sabit disk alanı, yükleme sırasında ise ilave boş alan gerekir (büyük-küçük harf duyarlı dosya sistemi kullanan bir disk bölümüne veya çıkarılabilir flash depolama aygıtlarına yüklenemez)
  • 1024x768 ekran (1280x800 önerilir) ile OpenGL 2.0, 16 bit renk ve 512 MB VRAM (1 GB önerilir)*
  • Gerekli yazılım etkinleştirme, üyelik doğrulama ve çevrimiçi hizmetlere erişim için Internet bağlantısı ve kayıt gereklidir.†