• RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

27 Aralık 2014 Cumartesi

Grafik Tasarım Öğrenmek İsteyenlere Tavsiyeler





Grafik tasarım günümüzde oldukça yaygın bir meslek haline gelmiştir, reklam sektörü yanısıra bir çok firmada kendi bünyelerinde grafik tasarımcı bulundurmaktadır. Grafik tasarım mesleğini okullardan veya kurslardan öğrenenler kadar alaylı dediğimiz çıraklıktan başlayanlarında sayısı oldukça fazladır, grafik tasarımcı herkes olabilirmi diye sorarsak buna hem evet hemde hayır cevabını verebiliriz. Evet, grafik tasarım programlarını kullanmayı öğrenebilirsiniz ve size grafik tasarımcı diyebilirler. Hayır, grafik tasarım programlarını kullanmak sizi grafik tasarımcı yapmaz.

Öncelikle grafik tasarımcı olmak isteme nedeniniz önemlidir, neden bu mesleği tercih ediyorsunuz, günümüzde revaşta olan bir meslek olduğundan mı yoksa ilgi duyduğunuz bir meslek olduğundan mı, peki her iki durum size neler sunar.

Şayet revaşta bir meslek olduğunu düşünerek başlıyorsanız, bir yerden sonra meslekten sıkılmaya başlayacağınız kesindir, bunun yanı sıra kendinizi geliştirmeyede uğraşmayacaksınızdır. Biz yinede revaşta bir meslek olduğunu düşünenlere bir kaç öneriyle yol gösterelim. Proramları öğrendiğinizi varsayarak, mesleğinizi yürütmek adına öncelikle hazır şablonlara fazlasıyla ihtiyaç duyacaksınız en azından bunun için internetten bol bol hazır şablon indirip kendinize arşiv yapmanız gerekecek, yine hazır yapılmış tasarımları kendinize örnek olacaksınız, bir nevi kopya çekerek mesleğinizi yürüteceksiniz, şayet kopya çekmekle ilgili sıkıntınız yoksa ve çektiğiniz kopyaları kendinize uyarlama yeteneğine sahipseniz işinizi bir şekilde yürütürsünüz. Ama grafik tasarımcı aslında olmamış olursunuz, bunu sorun etmiyorsanız sıkıntı yok demektir.

Bu meslek ilginizi çektiği için başlamak istiyorsanız, yine programları öğrendiğiniz varsayarak, öncelikle araştırmanız gerek yada bilmeniz gereken bazı konular bulunmaktadır, bunları sıralamak gerekirse.
Renk uyumu: bununla ilgili internette kaynak bulunduğu gibi göze hoş gelen uyumlu renkleri kendinizde anlayabilirsiniz, renklerle yapılabilecek en yanlış şey ise renklerin insanlar üzerindeki etkisini bilmeden bu işe başlamak olacaktır, her renk insanlar üzerinde farklı bir duygu ve his oluşturmaktadır, örneğin kırmızı renk dikkat çekici olduğu kadar insanlarda bir süre sonra tehlike yani tedirginlik hisside uyandırmaktadır ve siz bunu bilmeden yapacağınız bir çalışma size beklediğiniz sonucu vermeyecektir.
Typography: forma uygun yazmak demektir, bu konuda bilgi sahibi olmanız gerekmektedir, konunun internette fazla kaynağı olmasada, ne olduğunu ve nasıl kullanacağınızı anlayabileceğiniz kadar bilgi bulunmktadır, typography nin size getirilerine bakacak olursak, yaptığınız çalışmalarda yazı tipinin, punto büyüklüğünün, satır uzunluğunun ve satır arası boşlukların ne kadar olması gerektiği konusunda bilgi sahibi olmanıza yardımcı olacaktır, örneğin bir billboard çalışmasına uzun yazı koymanız gerekmektedir, işte burada insanların o yazıyı okurken gözlerinin bir süre sonra yorulup sıkılıp girmemeleri için yazı tipinin, puntosunun, satır uzunluğunun ve satır arası boşlukların nasıl olması gerektiğini bilmeniz gerekir, çünkü böyle bir yazı mecbur olmadığı sürece kimse okumayacaktır, bir ipucu daha uzun bir metni BÜYÜK harflerle yazarsanız bütün harfler aynı boyda olduğu için okuyan kişi bu yazıyı okuma güçlüğü çekecektir, bu nedenler uzun yazıları “BÜYÜK” harf yerine “küçük” harflerle yazmalısınız.
Vurgu: belirtmek istediğiniz yada dikkat çekmek istediğiniz olay, düşünce, ürün diyebiliriz. Ön planda olmasını istediğiniz durumu tasarım içerisinde bulunan diğer nesnelere göre daha göze çarpıcı hale getirmelisiniz, bunun yanısıra vurguyu bir iki kelime yazı ilede yapma imkanınız vardır. Kısaca vurgu yaptığınız çalışmanızda ilk göze çarpan yazı veya nesnedir.

Ve bunlar dışında öğrenmeniz gereken bir çok konu var diyebilirim fakat fazla uzatmak istemediğimden temel bilmeniz gereken konular üzerinde durmak istedim, yine bir öneri olarak bol bol tasarım yapın ve kendi kütüpanelerinizi kendiniz hazırlayın, yapılmış tasarımlara bakarak nelere dikkat edildiğini az çok kafanızda oluşturun. Sizden istenen tasarımlarda ürünü veya olayı tanıyın, anlayın daha sonra hedef kitleyi az çok tanıyın, unutmayınki 7 yaşındaki çocuğun dikkatini çekmek veya ona ulaşmakla 70 yaşındaki bir yetişkinin dikkatini çekmek ona ulaşmak aynı yolla olmayacaktır veya köyde yaşayan bir insanla şehirde yaşayan bir insanın ihtiyacı aynı değildir, kime nasıl ulaşacağınızı, olayın veya ürünün kimlere en doğru şekilde hitap edeceğini yapacağınız tasarımdaki kullanacağınız başlıklar, sloganlar, yazılar ve görsellerle belirleyeceksiniz. Bu nedenle gerçek bir grafik tasarımcı olmak için işinizi severek yapmalısınız ve kendinizi sürekli geliştirmelisiniz.

Peki hangi proramları kullanmalısınız, ilk olarak kesinlikle photoshop bilmeniz gerekir her an işinizin düşeceği bir programdır, özellikle resimlerde yapacağınız değişikler için mutlaka photoshop bilmeniz gerekir, zaten iyi bir grafiker resimler üzerinde istediği gibi oynamayı bilmelidir, tabi photoshop sadece resim için kullanılmaz tasarımda yapabileceğiniz bir programdır fakat vector tabanlı olmaması size vector tabanlı bir program öğrenmek zorunda bırakır, size tavsiye edebileceğim vector tabanlı üç program bulunmaktadır, corelDraw, illustrator bu iki program çok yaygın olarak kullanıldığından mutlaka ikisinide öğrenmenizi tavsiye ederim, ayrıca birini öğrenince diğerinide öğrenmek bana göre o kadarda zor değil, gerçi bu bana görede olabilir fakat vektor tabanlı programlar aynı özellikleri hemen hemen aynı ikonlar altınada kullandığından ve özellikler isim olarak aynı olduğundan en azından yerlerini bulmak ve uygulama açısından fazla zorluk çekmezsiniz, ayrıca programların kullanımlarıyla ilgili internette bir çok dökümanda bulunmaktadır, gelelim üçüncü vector tabanlı programa indesign diyebilirim, program daha çok kullanım alanı çoklu sayfa yani kitap gibi fazla sayfası bulunan çalışmalarda kullanılır.


Şimdilik bu kadar diyorum ve daha sonra prgramların genel kullanımı ve en çok işinize yarayacak özelliklerini anlatan bir yazı hazırlayacağım.



0 yorum:

Yorum Gönder